Tiskové zpávy - 2001

2001-06-08 Planetka Pestafrantisek
2001-05-13 Po roce opět denní bolid
2001-04-03 Polární záře nad Sezimovým Ústím
2001-02-12 Novinky ze světa astronomie
2001-02-04 Výroční zpráva Hvězdárny Fr.Pešty-2000
2001-01-28 Planety v dalekohledu
2001-01-11 Zateměný Měsíc
2001-01-02 Začátek nového tisíciletí - 2001: Začátek či konec?
 

(2001-06-08) Planetka Pestafrantisek

Vážení přátelé, s potěšením si Vám dovoluji oznámit, že v letošním roce byla pojmenována jedna z planetek, objevených na Ondřejově, po zakladateli naší hvězdárny, Františk1u Peštovi.
Pozvánka k oslavám je ke stažení zde:   doc (610 kB)    zip (295 kB)

Petr Bartoš - Hvězdárna Fr.Pešty

 


 

(2001-05-13) Po roce opět denní bolid

Dne 12.5.2001 v 17.46 hod byl pozorován V.Feikem z Hvězdárny Fr.Pešty dennímeteorit. Je to v jistém smyslu unikátní úkaz, kdy do atmosféry Země vletí obrovský meteorit, který svým jasem předčí sluneční světlo. Uvedený meteoritsvítil až v zelené barvě a pohyboval se od západu k severovýchodu.
Pokud někdo z vás pozoroval tento úkaz, podejte prosím zprávu na e-mail:
krtekpetr@quick.cz nebo na telefon 0606 578648. Uvedená svědectví nám pomohou určit přesnou dráhu meteoritu a mohou vést k případnému nalezení zbytků meteoritu, jako tomu bylo v obdobném případě v květnu roku 2000, o kterém můžete nalézt podrobnosti na adrese http://hvezdarna.yo.cz

Vlastislav Feik, Petr Bartoš - Hvězdárna Fr.Pešty

 


  (2001-04-03) Polární záře nad Sezimovým Ústím

Astronomové Hvězdárny Františka Pešty pozorovali v sobotu 31.3.2001 od 21.43 do 22.15 LSEČ polární záři. Tento úkaz se dá předpovídat, jakmile vznikne silná erupce na Slunci, ale těžko se odhaduje, jestli bude pozorovatelný na Zemi. V Sezimově Ústí jsme naposledy pozorovali polární záři 17.11.1989 a 6.4.2000. Polární záře 31.3.2001 byla spatřena na severu a na severozápadu v souhvězdí Kasiopea, Perseus, Drak a částečně v Malém vozu. Odhadem 20 až 30 stupňů nad obzorem. Polární záře se prostřednictvím našich očí rozjasnila do tmavočervené barvy. Předpověď pro další polární záři je na čtvrtek 5.4.2001 ve večerních hodinách.

Vlastislav Feik, Petr Bartoš - Hvězdárna Fr.Pešty


(2001-02-12) Novinky ze světa astronomie

Počínaje dnem 10.2.2001 byl zahájen zkušební provoz NEWS listu na webovských stránkách Hvězdárny Fr.Pešty. Stránka je věnována novinkám ze světa astronomie a měly by se na ní v pravidelných intervalech objevovat novinky a zajímavosti z astronomie, astrofyziky, kvantové mechaniky nebo také různé zvláštní události a jevy.

Petr Bartoš - Hvězdárna Fr.Pešty


(2001-02-04) Výroční zpráva Hvězdárny Fr.Pešty-2000

Dovolujeme si vás upozornit, že dne 4.1.2001 byla zveřejněna výroční zpráva Hvězdárny Františka Pešty v Sezimově Ústí. Výroční zpráva je umístěna na adrese:
http://hvezdarna.yo.cz
v rubrice "ZPRÁVY".

Petr Bartoš - Hvězdárna Fr.Pešty


(2001-01-28) Planety v dalekohledu

Po delší době jsme mohli opět sledovat za jasného počasí několik planet naší sluneční soustavy. Krásní a tajemná Venuše nás upoutá na večerní obloze již při soumraku jako tzv. večernice. I menším dalekohledem můžeme spatřit, že je vidět pouze z jedné poloviny obdobně jako Měsíc v jedné čtvrti. Ten, kdo má dobrý zrak, ji může spatřit za jasné oblohy i v pravé polodne, a to cca 45° východně od Slunce, jako slabou hvězdičku. Již při západu Slunce můžeme také spatřit největší planetu naší sluneční soustavy - Jupiter. Dalekohledem můžeme vidět Jupiter i se čtyřmi měsíčky a za dobrých podmínek na něm můžeme v dalekohledu spatřit i dva výrazné pruhy oblačnosti. Do třetice uvidíme po setmění asi nejhezčí planetu - Saturn - s charakterystickou soustavou prstenců. Pokud máte doma dalekohled, třeba jen malý triedr, a nevíte kde na obloze můžete uvedené planety spatřit, zveme vás v sobotu, 3. února 2001 na návštěvu Hvězdárny Fr.Pešty v Sezimově Ústí. Uvidíte za jasného počasí ještě za denního světla (od 16 hodin) Venuši i Jupiter a dostane se vám i odborného výkladu.

Petr Bartoš - Hvězdárna Fr.Pešty


(2001-01-11) Zateměný Měsíc

V úterý, dne 9.1.2001, jsme mohli na obloze téměř po roce pozorovat úplné zatmění Měsíce. Tentokrát nám přálo i počasí, a tak jsme viděli všechny zajímavé části tohoto zatmění. Kromě vstupu a výstupu Měsíce do stínu naší Země jsme mohli vidět i zajímavé barevné efekty ve fázy úplného zatmění. Na Měsíci se nám v tu dobu střídaly různé barvy od červené, přes hnědou až po modrou, což je způsobeno lomem slunečních paprsků v zemské atmosféře.
Velice nás potěšilo, že zájem o astronomické úkazy v Sezimově Ústí a jeho okolí stále roste. Dokládá to i fakt, že na zatmění Měsíce se přišlo podívat na Hvězdárnu Fr.Pešty v Sezimově Ústí téměř sto lidí. Kromě zatmění mohli čtyřmi dalekohledy sledovat i dvě největší planety sluneční soustavy - Jupiter a Saturn, které budou pozorovatelné až do letních měsíců. Na hvězdárně se návštěvníkům věnovalo celkem pět astronomů, kteří umožnili i prohlídku hvězdárny s výkladem a teplým čajem na zahřátí.
Nezbývá než na závěr pozvat k dalšímu zatmění Měsíce, které proběhne v květnu 2003, ale samozřejmě Jupiter se čtyřmi měsíci a pásy oblačností, Saturn s pověstnými prstenci a ještě srpeček Venuše je možné pozorovat i v následující měsíce.

Petr Bartoš - Hvězdárna Fr.Pešty


(2001-01-02) Začátek nového tisíciletí - 2001: Začátek či konec?

Tak nám to začalo. Opět můžeme počítat roky od jedničky. 2001 je takové kulaté a přitom něčím začínající číslo. Asi každého z nás o silvestrovské půlnoci přemohly rozličné myšlenky. Někdo vzpomínal, někdo hodnotil, někdo se strachoval o budoucnost a většina byla přitom mezi skvělými lidmi.
Nové tisíciletí jsme přivítali i na Hvězdárně Fr.Pešty v Sezimově Ústí a přitom jsme se nevyhnuli ani my tak trochu filozofování. Snad byly tekoucí myšlenky brány s trochou nadsázky, snad s humorem. Co nás, mysleme tímto lidstvo, čeká v nadcházejícím století? Kdo má odvahu a fantazii, může myslet i na celé tisíciletí!
Pusťme fantazii a myšlenky na plné obrátky, nechme je plynout. Zahyne lidstvo v globální katastrofě nebo ho "spasí" mimozemské civilizace? Zničí pomalu lidstvo samo sebe nebo procitne a osídlí sousední planety? Nalezneme mimozemský život nebo si nás najde sám? Získáme díky moderní medicíně dlouhověkost nebo se vrátíme ke starým moudrostem a přírodě? Zvítězí technika nebo zdravý duch? a nebo ..........?
Tak to asi budou často diskutovaná témata. Nabízíme proto i vám prostor k vyjádření vašich názorů. Pište, pište, pište, pište a pište. Vaše zajímavé náměty rádi uveřejníme na internetu a ty nejzajímavější ve zpravodaji Hvězdný prach. Můžete se inspirovat literaturou sci-fi, literaturou faktu, pověstmi, posledními objevy vědy nebo naopak různými duchovními naukami. Moc se těšíme na vaše příspěvky, z kterých nakonec bude kniha?

Petr Bartoš - Hvězdárna Fr.Pešty