Nobelova cena za fyziku pro rok 1996
1) David M. Lee
* 18. 7. 1931 New York, USA
Lee pracoval na Cornellově univerzitě.
Lee se zabýval fyzikou nízkých teplot, konkrétně pak supratekutostí, což je jev, při kterém se látka stává kvantovou kapalinou. Znamená to, že můžeme pozorovat kvantové víry, má vysokou tepelnou vodivost, zvuk se může šířit dvěma směry, má schopnost samovolného přečerpání mezi dvěma nádobami. Protože zmíněný jev byl pozorován pouze u Helia 4, zaměřil na výzkum Helia 3, při kterém se podařilo vytvořit dokonalý spinový kapalinový monokrystal. Za tento objev získal Lee, Oshoroff a Richardson v roce 1996 Nobelovu cenu.
 
2) Douglas D. Oshoroff
* 28. 9. 1945 Stanford, USA
 
Oshoroff pracoval na Cornellově univerzitě.
Oshoroff se zabýval fyzikou nízkých teplot, konkrétně pak supratekutostí, což je jev, při kterém se látka stává kvantovou kapalinou. Znamená to, že můžeme pozorovat kvantové víry, má vysokou tepelnou vodivost, zvuk se může šířit dvěma směry, má schopnost samovolného přečerpání mezi dvěma nádobami. Protože zmíněný jev byl pozorován pouze u Helia 4, zaměřil na výzkum Helia 3, při kterém se podařilo vytvořit dokonalý spinový kapalinový monokrystal. Za tento objev získal Lee, Oshoroff a Richardson v roce 1996 Nobelovu cenu.
 
3) Robert C. Richardson
* 9. 12. 1937 New York, USA
 
Richardson pracoval na Stanfordské univerzitě.
Richardson se zabýval fyzikou nízkých teplot, konkrétně pak supratekutostí, což je jev, při kterém se látka stává kvantovou kapalinou. Znamená to, že můžeme pozorovat kvantové víry, má vysokou tepelnou vodivost, zvuk se může šířit dvěma směry, má schopnost samovolného přečerpání mezi dvěma nádobami. Protože zmíněný jev byl pozorován pouze u Helia 4, zaměřil na výzkum Helia 3, při kterém se podařilo vytvořit dokonalý spinový kapalinový monokrystal. Za tento objev získal Lee, Oshoroff a Richardson v roce 1996 Nobelovu cenu.
 
zpět