Nobelova cena za fyziku pro rok 1994
1) Bertran M. Brockhouse
* 15. 7. 1918 Leithbridge, Kanada
Brockhouse ukončil vysokoškolská studia v roce 1950 na univerzitě v Torontu a následně nastoupil do laboratoří Chalk River National Laboratories, kde se věnoval neutronové fyzice.
Brockhouse se převážně zabýval nepružným rozptylem neutronů, kdy neutrony ztrácejí energii a prodlužuje se jejich vlnová délka, díy čemuž je možné určit vlastnosti atomů krystalové mřížce. Brockhouse pro účely přesného měření spekter neutronů sestrojil tříosý tříkrystalový spektrometr. Spektrometr a neutrony umožňují měřit spektra teplotních kmitů atomů v látkách a jejich další vlastnosti. Brrockhouse obdržel za svoji práci v roce 1994 polovinu Nobelovy ceny.
 
2) Clifford G. Shull
* 23. 9. 1915 Pittsburgh, USA
 
Shull byl počátkem druhé světové války zaměstnancem Texas Company, ale již v roce 1946 přešel do Oak Ridge National Laboratories. Nové zaměstnání znamenalo i zájem o nový obor - elektronovou fyziku. V roce 1955 odešel do MIT, kde pokračoval ve svých experimentech, ale i přednáškové činnosti.
Shull se zasloužil o experimentální realizaci a měření struktury elektronovou difrakcí. Mechanismus difrakce neutronů je způsoben interakcí spinů neutronů s magnetickými momenty pevných látek, což umožňuje studovat i magnetické vlastnosti látek. Difrakce umožňuje studovat i atomy lehkých prvků ve strukturách látek, ale i existenci dvou prvků s blízkými protonovými čísly. Shull obdržel za svoji práci v roce 1994 polovinu Nobelovy ceny.
 
zpět