Nobelova cena za fyziku pro rok 1989
1) Norman Foster Ramsey
* 27. 8. 1915 Washington, USA
 
Ramsey absolvoval Columbijskou univerzitu. V době druhé světové války pracoval na MTI, na vývoji radaru a na projektu Manhattan.
Ramsey se v průběhu své práce podílel na vývoji vodíkového maseru, podařilo se mu objevit kvadrupólový elektrický moment deuteronu. Rovněž se zabýval měřením magnetických momentů atomových jader a stanovil horní hranici pro elektrický dipólový moment neutronu. Ramsey se však nevíce proslavil přesným měřením kmitočtu a tím také času. Společně s Dehmentem a Paulem vytvořil na základě cesia tzv. atomové hodiny, čímž byl vytvořen standard a definována jednotka času. Ramsey však připojil ke standardu ještě druhý rezonátor a dosáhl tím přesnosti až 10 -14. Ramsey obdržel za výše popsanou práci společně s Dehmeltem a Paulem v roce 1989 Nobelovu cenu.
 
2) Hans Georg Dehmelt
* 9. 9. 1922 Zhořelec, Německo
 
Dehmelt vystudoval univerzitu ve Vratislavi a při svém působení na univerzitě v Gottingenu bdržel doktorát. Později pracoval na Duke univerzity v USA a v roce 1961 se stal profesorem na Washingtonské státní univerzitě.
Dehmelt provádě velice přesná měření faktoru g, která potvrdila předpověď kvantové elektrodynamiky. Dehmelt společně s Paulem použili pro přesná měření kmitočtu atomových přechodů metodu pastí. Ionty jsou při této metodě uvězněny v pasti pomocí kombinace magnetického a elektrického pole, laserem jsou ochlazovány až na teplotu 1 mK. Tím je dosaženo přesnosti měření až do řádu 10 -15. Dehmelt společně s Paulem a Ramseyem obdržel za výše popsanou práci v roce 1989 Nobelovu cenu.
 
3) Wolfgang Paul
* 10. 8. 1913 Lorentzkirchen, Německo
†  23. 11. 1993 Bonn, Německo
Paul vystudoval berlínskou techniku a v roce 1952 byl jmenován profesorem experimentální fyziky na univerzitě v Bonnu. V roce 1965-7 byl vedoucím laboratoře jaderné fyziky v CERNu u Ženevy.
Paul se většinu své kariéry zabýval přesným měřením. Paul společně s Dehmeltem použili pro přesná měření kmitočtu atomových přechodů metodu pastí. Ionty jsou při této metodě uvězněny v pasti pomocí kombinace magnetického a elektrického pole, laserem jsou ochlazovány až na teplotu 1 mK. Tím je dosaženo přesnosti měření až do řádu 10 -15. Paul společně s Dehmeltem a Ramseyem obdržel za výše popsanou práci v roce 1989 Nobelovu cenu.
 
zpět