Nobelova cena za fyziku pro rok 1988
1) Leon Lederman
* 15. 7. 1992 New York, USA
 
Lederman natoupil po absolvování newyorské niverzity na Columbijskou univerzitu, kde byl v roce 1958 jmenován profesorem.
Lederman se věnoval jaderné a částicové fyzice, především studoval mezony, z nichž některé objevil. Při své další práci zjistil porušením parity při rozpadu některých mezonů a podílel se na první syntéze antijádra deuteronu, a to z antiprotonu a antineutronu. Rovněž také objevil částici y, což je vlastně vázaný stav kvarku b a jeho antikvarku. Později se zapojil do výzkumu neutrin, především v otázce zda mají neutrina nulovou klidovou hmotnost. Lederman získal společně se Steinbergerem a Schwartzemv roce 1988 Nobelovu cenu.
 
2) Jack Steinberg
* 25. 5. 1921 Bad Kissingen, Německo
 
Steinberg emigroval s rodiči v roce 1934 do USA, kde vystudoval na univerzitě v Chicagu chemii. V období druhé světové války pracoval v radiační laboratoři MIT, a tam také začal jeho zájem o fyziku, což se projevilo již v jeho doktorandské práci, která byla na téma mezony v kosmickém záření. V roce 1950 se stal profesorem na Colubijské univerzitě a od roku 1962 je zaměstnán v CERNu u Ženevy.
Steinberg se většinu své kariéry věnoval částicové fyzice. Jeho největší prací byl tzv. neutrinový experiment, na kterém pracoval společně se Schwartzem. Impulsem byl problém zjištění slabé síly vzájemného působení při vysokých energiích, kdy Schwartze napadlo použít pro experiment neutrin. Na obdobném projektu pracoval i Steinberg v CERNu, ale tam se z technických příčin nedospělo k žádnému výsledku. Steinberg proto přešel do Brookhavenu, kde společně se Schwartzem prokázali existenci elektronových a mionových neutrin. Za společnou práci obdrželi Schwartz, Steinberg a Lederman v roce 1988 Nobelovu cenu.
 
3) Melvin Schwartz
* 8. 10. 1932, Brooklyn, USA
 
Schwartz vystudoval Columbijskou univerzitu, na které získal i hodnost profesora a v roce 1966 byl jmenován profesorem i na Stanfordské niverzitě.
Schwartz objevil hyperion sigma nula, je vynálezcem jiskrové komory pro detekci částic. Schwartz se většinu své kariéry věnoval částicové fyzice. Jeho největší prací byl tzv. neutrinový experiment, na kterém pracoval společně se Steinbergem. Impulsem byl problém zjištění slabé síly vzájemného působení při vysokých energiích, kdy Schwartze napadlo použít pro experiment neutrin. Na obdobném projektu pracoval i Steinberg v CERNu, ale tam se z technických příčin nedospělo k žádnému výsledku. Steinberg proto přešel do Brookhavenu, kde společně se Schwartzem prokázali existenci elektronových a mionových neutrin. Za společnou práci obdrželi Schwartz, Steinberg a Lederman v roce 1988 Nobelovu cenu.
 
zpět