Nobelova cena za fyziku pro rok 1987
1) Johannes Georg Bednorz
* 16. 5. 1950 Neumunster, Německo
 
Bednorz nastoupil po ukončení studia do firmy IBM v Ruschlikonu a od roku 1986 přednáší na spolkové vysoké škole v Curychu, kde také získal doktorát.
Bednorz se kromě jiného zabýval supravodivostí, kde společně s Mullerem objevil nové keramické supravodiče. Nejprve se jim podařilo získat supravodiče s kritickou teplotou 52 K, ale již rok poté objevili materiály s kritickou teplotou 100 K, tedy teplotou o 30 K nad teplotou kapalného dusíku. Bednorz společně s Mullerem obdržel za výše zmíněný objev v roce 1987 Nobelovu cenu.
 
2) Karl Alexander Muller
* 20. 4. 1927 Basilej, Švýcarsko
 
Muller získal po vystudování vysoké školy technické v Curychu doktorát ve středisku pro fyzikální výzkum při téže vysoké škole. V roce 1963 nastoupil do výzkumného centra IBM v Ruschlikonu u Curychu.
Muller se kromě jiného zabýval supravodivostí, kde společně s Bednorzem objevil nové keramické supravodiče. Nejprve se jim podařilo získat supravodiče s kritickou teplotou 52 K, ale již rok poté objevili materiály s kritickou teplotou 100 K, tedy teplotou o 30 K nad teplotou kapalného dusíku. Muller společně s Bednorzem obdržel za výše zmíněný objev v roce 1987 Nobelovu cenu.
 
zpět