Nobelova cena za fyziku pro rok 1986
1) Ernst Ruska
* 5. 12. 1906 Heidelberg, Německo
  24. 5. 1988 Berlín, Německo
Ruska vystudoval klasické gymnázium, ale přes přání otce, aby se stal fyzikem pokračoval ve studiu na technice. Nakonec se vrátil jako technik k fyzice.
Ruska patří od roku 1936 mezi objevitele a konstruktéry elektronového mikroskopu. Při jeho konstrukci se mu podařilo získat monochromatický svazek elektronů a zkonstruovat čočky s extrémně malými zobrazovacími vadami. V roce 1986 získal Ruska společně s Rohrerem a Binningem Nobelovu cenu.
 
2) Gerd Binning
* 20. 7. 1947 Frankfurkt n. Moh., Německo
 
Binning vystudoval univerzitu ve Frankfurtu nad Mohanem, kde také získal doktorát. V roce 1978 nastoupil jako výzkumník do laboratoří IBM v Curychu, kde se později stal vedoucím oddělení tunelové mikroskopie.
Binning se společně s Rohrerem nejvíce proslavil konstrukcí řádkovacího tunelového mikroskopu, který využívá kvantového tunelového jevu. Rozlišení takového mikroskopu dosahuje až desetiny rozměru atomu vodíku, což umožňuje sledovat atomy na povrchu pevné látky. Modifikací mikroskopu je možné získat atomový silový mikroskop, který umožňuje určovat adhezní a kohezní síly atomů na povrchu látky. Další modifikaci mikroskopu lze použít jako nástroj pro nanotechnologie. Binning obdržel společně s Rohrerem a Ruskou v roce 1986 Nobelovu cenu.
 
3) Heinrich Rohrer
* 6. 6. 1933 Buchs, Švýcarsko
 
Rohrer hostoval v letec 1963-5 na univerzitě v Rutgersu v New Jersey, ale doktorát získal na curyšské technice až v roce 1980. Po návratu z USA nastoupil v laboratořích IBM v Curychu a od roku 1984 je profesorem na přírodovědecké fakultě univerzity Luminy.
Rohrer se společně s Binningem nejvíce proslavil konstrukcí řádkovacího tunelového mikroskopu, který využívá kvantového tunelového jevu. Rozlišení takového mikroskopu dosahuje až desetiny rozměru atomu vodíku, což umožňuje sledovat atomy na povrchu pevné látky. Modifikací mikroskopu je možné získat atomový silový mikroskop, který umožňuje určovat adhezní a kohezní síly atomů na povrchu látky. Další modifikaci mikroskopu lze použít jako nástroj pro nanotechnologie. Rohrer obdržel společně s Binninge a Ruskou v roce 1986 Nobelovu cenu.
 
zpět