Nobelova cena za fyziku pro rok 1979
1) Sheldon Lee Glashow
* 5. 12. 1932  ew York, USA
 
Glashow se stal po absolvování Cornellovy univerzity profesorem teoretické fyziky na Harvardově univerzitě v Bostonu.
Glashow se věnoval fyzice elementárních částic. Jeho největším přínosem byl podíl na vzniku teorie elektroslabé interakce, která v sobě shrnovala slabou interakci a elektromagnetickou interakci. Nová teorie byla významná pro odhalení nových jevů, probíhajících mezi elementárními částicemi. Glashow obdržel společně s Weinbergem a Salamem Nobelovu cenu za rok 1979.
 
2) Steven Weinberg
* 3. 5. 1933  New York, USA
 
Weinberg se stal po vystudování Cornellovy univerzity profesorem na Harvardově univerzitě v Bostonu a současně vedoucím pracovníkem ve Smithsově astrofyzikální laboratoři.
Weinberg se zabýval dvěma obory fyziky, tedy fyzikou elementárních částic a astrofyzikou. V astrofyzice se zabýval teorií gravitace a vznikem vesmíru, kde je znám mezi širokou veřejností především díky své popularizační knize První tři minuty. V oboru elementárních částic byl významný jeho podíl na vzniku teorie elektroslabé interakce, která v sobě shrnovala slabou interakci a elektromagnetickou interakci. Nová teorie byla významná pro odhalení nových jevů, probíhajících mezi elementárními částicemi. Weinberg obdržel společně s Glashowem a Salamem Nobelovu cenu za rok 1979.
 
3) Abdus Salam
* 16. 9. 1926  Shang, Indie
9. 7. 1996  Londýn, Velká Británie
 
Salam byl profesorem teoretické fyziky na Imperial College v Londýně a později i ředitelem Mezinárodního centra teoretické fyziky IAEA a UNESCO v Terstu, které založil pro potřeby rozvojových zemí.
Salam se ve své odborné práci věnoval fyzice elementárních částic. Jeho největším přínosem byl podíl na vzniku teorie elektroslabé interakce, která v sobě shrnovala slabou interakci a elektromagnetickou interakci. Nová teorie byla významná pro odhalení nových jevů, probíhajících mezi elementárními částicemi. Salam obdržel společně s Weinbergem a Glashowem Nobelovu cenu za rok 1979.
  
zpět