Nobelova cena za fyziku pro rok 1977
1) John H. van Vleck
* 13. 3. 1899  Conecticut, USA
7. 12. 1980  Cambridge, USA 
Vleck byl synem a vnukem významných matematiků, což bylo zajisté jedním z předpokladů pro jeho budoucí kariéru. Již ve 28 letech se stal profesorem na univerzitě v Minnesotě a od roku 1951 na Harvardově univerzitě. Patří mezi zakladatele kvantové teorie magnetismu, čemuž se věnoval celý svůj život.
Vleck vycházel ve svojí práci ze znalostí kvantové mechaniky, kterou aplikoval na elektrony, které jsou nositeli magnetických vlastností. Dále se mu podařilo významně přispět k teorii výměnných sil, které jsou odpovědné za uspořádání magnetických momentů ve feromagnetikách a antiferomagnetikách. Vleck obdržel stejně jako Mott a Anderson v roce 1977 Nobelovu cenu za rozsáhlou práci v oblasti magnetismu.
 
2) sir Nevil Francis Mott
* 30. 9. 1905  Leeds, Velká Británie
 
13. 9. 1996  Cambridge, Velká Británie
Mott byl profesorem teoretické fyziky na univerzitě v Cambridgi.
Mott se stal zakladatelem fyziky pevných látek, založené na kvantově-mechanickém pojetí pohybu elektronů v krystalové mřížce. Výsledkem jeho práce byl pásový model pevných látek, kde se elektrony pohybují v energetických pásech oddělených pásy zakázaných energií. Mott se rovněž zabýval problematikou kovů a slitin kovů, kterou rozšířil o látky amorfní a zabýval se i přechody kov-izolátor. Mott získal společně s Vleckem a Andersonem Nobelovu cenu v roce 1977.
 
3) Philip Wrren Anderson
* 13. 12. 1923 Indianapolis, USA
 
 
Anderson nastoupil po vystudování Harvardovy univerzity do Bellových laboratoří. Od roku 1967 přednášel, kromě své práce, v Cambridgi jako profesor.
Anderson se po většinu své práce věnoval fyzice pevných látek, se zaměřením na jejich magnetické vlastnosti. Nejvýznamnější práce se zabývají teorií výměnných sil, teoretickým zpracováním magnetických příměsí v nemagnetických materiálech a teorii neuspořádaných vlastních magnetických momentů v látkách. Anderson obdržel společně s Mottem a Vleckem Nobelovu cenu v roce 1977.
  
zpět