Nobelova cena za fyziku pro rok 1957
1) Chen Ling Yang
* 22. 9. 1922  provincie Hopei, Čína
Yangův otec, profesor matematiky, měl na syna značný vliv při volbě jeho zaměření a studia. Po absolvování univerzity Čching-chua, pokračoval v doktorandském studiu na univerzitě Čching-tao. V době občanské války v Číně, v roce 1946, odjel do USA. V USA začal pracovat v Chicagu u Fermiho, ale již v roce 1949 byl jmenován profesorem teoretické fyziky v Princetonu. Od té doby se zabývá teoretickou fyzikou, především pak statistickou fyzikou a teorií symetrie. V USA se nakonec setkal se svým bývalým žákem z gymnázia T. S. Leem, se kterým pak úzce spolupracoval.
Yang se začal s Leem věnovat atomovým a jaderným částicím, především pak důkazu, že jeden z principů symetrie , zákon zachování parity neplatí při rozpadech atomových jader ovládaných slabým vzájemným působením. Svým objevem prokázali zvláštnosti při rozpadech mezonů K. Zjistili rovněž, že neexistuje experiment, který by dokazoval správnost teorie souměrnosti. Za objev neexistence platnosti zákona souměrnosti při slabých interakcích získal Yang společně s Leem Nobelovu cenu v roce 1957.
 
2) Tsung Dao Lee
* 25. 10. 1926  Shanghai, Čína
Lee vyrůstal v Shanghai, kde vystudoval gymnázium, na kterém vyučoval, tehdy velice mladý profesor Yang. Při dalším studiu prošel několik čínských univerzit a v roce 1946 odjel na stipendium do USA, kde do roku 1950 studoval na univerzitě v Chicagu. Po práci ve výzkumných ústavech a na univerzitě v Berkeley se v roce 1956 stal profesorem fyziky na Columbijské univerzitě v New Yorku.
Lee se zabýval částicovou fyzikou, především pak studiem mezonů, k čemuž přispěla i úzká spolupráce s jeho bývalým gymnaziálním profesorem Yangem. Při výzkumu rozpadu mezonů zjistili, že dva stejné mezony mají různý rozpad, čímž popřeli teorii symetrie. Za zmíněný objev obdržel Lee společně s Yangem Nobelovu cenu v roce 1957.
 
zpět