Úkazy - 2003 - Zatmění Slunce

 Zatmění Slunce  -  31. května 2003
 FOTOGALERIE 
 foto - Petr Bartoš

5.06 LSEČ  5.08 LSEČ  5.09 LSEČ 5.15 LSEČ

 

pootočeno:

5.22 LSEČ  5.26 LSEČ  5.42 LSEČ 5.42 LSEČ
 
5.52 LSEČ 6.01 LSEČ 6.07 LSEČ 6.12 LSEČ
 
6.21 LSEČ 6.26 LSEČ
 
před východem Slunce (4.50 LSEČ) - Kolovraty před východem Slunce (4.50 LSEČ) - Kolovraty
 
východ Slunce (5.03 LSEČ) - Kolovraty východ Slunce (5.05 LSEČ) - Kolovraty
 
východ Slunce (5.05 LSEČ) - Kolovraty zatmění Slunce s kamerou (5.25 LSEČ) - Kolovraty
  
pozorování v Kolovratech (6.05 LSEČ) - Kolovraty fotografuje se vše (6.08 LSEČ) - Kolovraty
 
 
 foto - Vít Krsul

 

 
 
Prstencové zatmění Slunce je u nás viditelné pouze jako částečné, a to po východu Slunce.
 
Zatmění Slunce nastává v okamžiku, kdy se Měsíc nachází mezi Sluncem a Zemí, tato tři tělesa jsou na jedné přímce a Měsíc se nachází v rovině dráhy Země. Dráha Měsíce je totiž vůči dráze Země skloněna, což je důvodem, že k zatmění Slunce dochází jen v některých vzácných okamžicích a ne vždy, kdy je Měsíc v novu.

V naší republice bude toto zatmění viditelné také pouze jako částečné, i když zastíněny budou více než 4/5 (85 %) slunečního disku a to je téměř srovnatelné s rokem 1999. Měsíc začne zakrývat Slunce ještě před jeho východem, což znamená, že Slunce vyjde již částečně zatmělé. Na našem území se tak stane ve 4 hodiny 57 minut letního času. Maximální fáze zatmění nastane na Ostravsku a Brněnsku v 5 hodin 22 minut, na Českobudějovicku a ve východních Čechách v 5 hodin 23 minut, v Praze a Plzni v 5 hodin 24 minut a v okolí Ústí nad Labem v 5 hodin 25 minut. Od toho okamžiku se začne zakrytá část Slunce zmenšovat, aby zhruba v 6 hodin 23 minut měsíční kotouč opustil sluneční disk úplně (všechny časové údaje jsou uvedeny v letním středoevropském čase).

Pozorování tohoto krásného úkazu navíc při východu Slunce bude jistě pro každého nezapomenutelným zážitkem, pokud ale dodrží některá pravidla. Přesto, že v maximální fázi bude zakrytá větší část slunečního disku, jeho světelné a tepelné záření bude ještě stále tak velké intenzity, že by při pozorování nechráněným okem mohlo poškodit zrak. Proto je potřeba si jej chránit nějakým dostatečně silným ochranným filtrem. Při pozorování bez dalekohledu je dostačující např. osvětlený a vyvolaný černobílý film, svářečské sklo hustoty 13 nebo 14, popř. speciální pokovené folie. Při pozorování dalekohledem je použití speciálního tmavého filtru naprosto nezbytné a vyplatí se chránit fólií i objektivy fotoaparátů a videokamer, aby nedošlo k propálení závěrky či poškození čipu.

 
POZOR !!    SOUTĚŽ !!
Účastníci pozorování v Praze Kolovratech (u sochy svatého Donáta - poblíž hřbitova) se mohou účastnit soutěžního kvízu o zajímavé astronomické ceny.
 
Kde pozorovat?  - mimořádné pozorování

  

6 hod LSEČ 7 hod LSEČ
 
8 hod LSEČ 9 hod LSEČ