Úkazy - 2004 - Zatmění Měsíce

 Zatmění Měsíce  -  4. května 2004
 
 FOTOGALERIE
 
Zatmění je u nás viditelné 4.5.2004.
 
V úterý 4. května ve večerních hodinách nastane úplné zatmění Měsíce, které z území naší republiky bude viditelné v podstatné části svého průběhu.
Měsíc (latinsky Luna, řecky Seléné, pojmenování po Bohyni Seléné – ochránkyni kouzelnic) - přirozená družice planety Země, obíhající ve střední vzdálenosti 384 tisíc kilometrů. Měsíc patří svým průměrem 3 400 kilometrů do první pětice největších měsíců Sluneční soustavy a jde doposud o jediné kosmické těleso, po jehož povrchu se procházel člověk.
Zatmění Měsíce je astronomický úkaz, který nastane tehdy, je-li Měsíc v úplňku a zároveň všechna tři tělesa, podílející se na vzniku zatmění (Slunce – Země – Měsíc) se dostanou do jedné přímky. Jen tehdy se Měsíc vnoří do stínu, který do prostoru vrhá naše Země. Jelikož je rovina oběžné dráhy Měsíce vůči rovině, ve které obíhá Země kolem Slunce o několik stupňů skloněna, nedochází k zatmění během každého úplňku – Měsíc tedy většinou prochází „nad“ či „pod“ zemským stínem.
Jestliže se Měsíc vnoří do stínu celý, pozorujeme úplné zatmění, pokud plným stínem projde jen část měsíčního kotouče, dojde k zatmění částečnému. Kolem zemského stínu se samozřejmě nachází i polostín, projde-li naše družice pouze jím, nastane, tzv. polostínové zatmění, které se projeví jen nepatrným zeslabením měsíčního svitu.
Ani během úplného zatmění Měsíc z oblohy zcela nezmizí, díky rozptylu slunečního světla v atmosféře Země je ho možno pozorovat jako tmavší či bledší načervenalý kotouč, odstín a barva vždy závisí na aktuálním stavu zemské atmosféry (znečištění, výskyt oblačnosti apod.).
A jak zatmění nejlépe pozorovat? K pozorování úkazu nám stačí pouhé neozbrojené oko anebo můžeme použít malý dalekohled, kterým můžeme dobře sledovat, jak se jednotlivé měsíční povrchové útvary noří do zemského stínu.
Dne 4. května 2004 vyjde u nás Měsíc ve 20h 12m SELČ, tedy v době, kdy již bude kotouč tělesa procházet polostínem. Do plného zemského stínu vstoupí Měsíc ve 20h 48 SELČ a v tomto okamžiku začne částečné zatmění Měsíce. K pozorování této fáze je však potřeba mít nerušený výhled na východní obzor, neboť Měsíc bude krátce po svém východu a tedy nevysoko nad obzorem. Přesně ve 21h 52m SELČ se Měsíc vnoří do zemského stínu celý a začne úplné zatmění Měsíce, které bude trvat plných 72 minut. Největší fáze zatmění nastane ve 22.30 hod. SELČ.
Hvězdárna Františka Pešty pro Vás připravila pozorování tohoto jedinečného a úchvatného úkazu. V úterý 4. května 2004 bude hvězdárna mimořádně otevřena od 19.00 do 24.00 hod. Pro zájemce bude připraveno pozorování zatmění dalekohledy hvězdárny s odborným výkladem pracovníků hvězdárny. Podrobnější informace lze získat na webových stránkách hvězdárny: http://www.hvezdarna-fp.cz , kde si lze též prohlédnout snímky z loňského zatmění Měsíce a Slunce.
Další úplné zatmění budeme mít možnost pozorovat v ranních hodinách 28. října 2004, proto neváhejte a využijte příležitosti pozorovat zatmění v krásném májovém večeru!!!
 

Ke stažení tisková zpráva - word (180 kB)

 
Kde pozorovat?  - pozorování

Předchozí zatmění Měsíce  >  zatmění měsíce 2003