Zatmění Slunce 11.8.1999

Fáze úplného zatmění - Augsburg (SRN) - Petr Bartoš
Čas 12.40:11 - Objektiv 1000/12,5 bez filtru - Fujicolor 200 - 1/125 s

Začátek zatmění (10%) - Augsburg (SRN) - Petr Bartoš

Průběh zatmění (70%) - Augsburg (SRN) - Petr Bartoš

Začátek zatmění (30%) - 80 km J od Linze - Robert Bílý

Fáze úplného zatmění - 80 km J od Linze - Robert Bílý

Krajina ve fázi úplného zatmění - 80 km J od Linze - Robert Bílý
Fotografie vpravo zachycuje krajinu cca 30 km od Lince v okamžiku úplného zatmění.
Pouze obloha v dálce mírně osvětluje břehy jezera (fotografie byla pro čitelnost mírně zesvětlena).

Jak jsme viděli zatmění Slunce 11. Srpna 1999
Jak je vidět hned z první fotografie, mnoho jasné oblohy nad námi nebylo. I přes nepříznivé předpovědi meteorologů jsme se rozhodli vyrazit do Bavorska. K Mnichovu jsme přijeli již v úterý večer a docela nás mile překvapilo, že celou noc byla jasná obloha. Tím však veškerá radost končila. V 8 hodin ráno se zatáhlo a začaly drobné přeháňky. To jsme už byli na vytipovaném pozorovacím místě cca 40 km západně od Mnichova. Totéž místo si vybrali Holanďané s karavanem, které oblačnost nijak nevyváděla z míry. To se ovšem nedalo říct asi o dvacetičlenné skupině vysílačkou a technikou vybavených Němců. Abych se zmínil i o nás, naše nervozita byla čím dál větší. Po drobné úpravě auta se nám do něj vešel dalekohled nasazený na stativu tak, abychom mohli okamžitě fotografovat. Následovaly krátké dohady nad autoatlasem a zpráva z rádia, že ve Francii a na západních hranicích Německa je téměř jasno. V 9:30 vyrážíme po dálnici směr západ.


Takto se fotografuje zatmění - Augsburg (SRN) - Petr Bartoš

Cesta na západ ubíhala relativně pomalu, protože podobný nápad měl snad celý Mnichov. Na dálnici se řítila souvislá kolona aut ve všech pruzích. Před jedenáctou hodinou, u města Augsburg začínáme hledat vhodné místo pro pozorování. V 11 hodin se nám to podařilo hned vedle pole s kukuřicí. Všechna místa typu sjezd na pole, polní cesta apod. byla obsazena vždy několika auty.
Celá Evropa kouká nahoru.
Rychle vybalit dalekohled, nasadit filtry a už je to tady.
Zatmění začalo.
Fotografujeme a pozorujeme mezi jednotlivými mráčky. Za pět minut dvanáct ale přichází pohroma. Velký mrak, který se k nám blíží od západu, nevěští nic dobrého. Sedáme proto do auta a hurá na jih. Po patnácti kilometrech zastavujeme v parku, na okraji města Augsburg a znovu procedura rozbalování nádobíčka. Pobaveně nás pozorují i policisté s protislunečními brýlemi proklatě vysoko na čele.
Po několika chvílích přichází velké štěstí - velká díra mezi mraky, která snad vydrží do úplného zatmění. Sem tam lehký obláček a naše štěstí se stále zvětšuje stejně, jako se zvětšuje kus jasné oblohy nad námi.
HURÁÁÁ - konečně úplné zatmění, plné ruce práce a ….
…. a obrovský zážitek.


Takováhle tma je při úplném zatmění (fotografováno s bleskem)
- Augsburg (SRN) - Petr Bartoš

Ticho.
Nikdo nepromluvil, nic se neozývá. Celé město náhle utichlo, včetně ptáků v parku.
Tma.
Nevidím ani na nastavení času na foťáku.
A najednou zničeho nic světlo. Uteklo to strašně rychle.
Skvělý.
Jako by z člověka něco spadlo. Každý se usmívá a ještě chvilku hledí přes brýle nebo sklíčka na srpeček, který se pomaloučku rozšiřuje.
Opravdu jsme měli štěstí víc než dost. Asi 15 minut po úplném zatmění se celá obloha zatahuje a začíná pršet. A prší téměř až na Šumavu. Teď už jen doufat, že se fotky povedou, a po třech hodinách strávených na hranicích hurá domů.
Ještě dlouho je na co vzpomínat.
Stálo to za to.


Pás zatmění jižně od hranic s ČR


Takto vypadá místo zatmění z kosmu


Výše uvedené fotografie jsou určeny k volnému použití.
Žádáme pouze o zaslání informace kdo a kde je použil.